Mesleki Davranış ve İş Ahlakları Kuralları
Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği, mükemmel kılan şey, kanunlara uyum ve en üst düzey mesleki ve ahlaki kurallar ve değerler çerçevesinde faaliyet gösterme konusundaki bağlılığı ve kararlılığıdır. İşlerimizi her gün dürüstlük ilkesi doğrultusunda yapmamız, başarımızı güvence altına alacaktır.
Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneğinin dürüstlük, güven ve saygı timsali olmasını istiyoruz. Mesleki Ahlak Kuralları, beceri kazandırma, mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerimizi ve hizmetlerimizi kapsayan, ortak çerçevedir. Mesleki Ahlak Kuralları, yaptığımız her işte, her gün uygulamamız gereken ilkeleri içermektedir.
Hizmet verdiğimiz kursiyer, kişi, kuruluş ve kurumlar, iş arkadaşlarımız, Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği çalışanı sıfatıyla temas kurduğunuz başka herhangi bir kişi, kuruluş ve kurumlar ile ilişkilerinizde aşağıdaki Mesleki Davranış Kuralları’na uymanızı sizlerden bizzat rica ediyoruz.
Hiçbir kural veya politika, her duruma uygun davranışı kapsayamayacağı için, herhangi bir sorunuz veya endişeniz olması halinde, yöneticinizle konuşmanız veya Mesleki Davranış Kurallarında belirtilen kaynaklardan herhangi birine başvurmanız gerekir. Her Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneğinin çalışanı, ne zaman konuşması gerektiğini bilmekle, zor sorular sormakla ve Mesleki Davranış Kurallarına yönelik olası her türlü ihlali bildirmekle yükümlüdür. Unutmayın, dernek politikamız, Mesleki Davranış Kurallarının ihlal edildiğine dair bir şüphe çerçevesinde ve iyi niyetle yapılan ihbarlara karşı her türlü misillemeyi kesinlikle yasaklamaktadır.
Derneğimizin itibarı, tüm Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği çalışanlarının elindedir.
Beceri kazandırma, mesleki ve teknik eğitim çevremiz, ülkemiz ve tüm dünya için çok önemli bir hizmet olup, bu işi dürüstlüğe sarsılmaz bir bağlılıkla yapan bir dernek olarak tanınmak istiyoruz.
Sizin desteğinizle işte bunu başaracağız.
Saygılarımızla,
YARDIM İÇİN BAŞVURULACAK YERLER
Madde 1.
֍ Doğrudan Yardım
֍ Yöneticiniz
֍ Uyum
֍ Yasal
ETİK KURALLARA VE DEĞERLERİMİZE OLAN BAĞLILIĞIMIZ
Madde 2.
BEKAMETEDER’in İlke ve Değerleri
֍ Etik Kararlar Alma
֍ İhlal Durumunda Uygulanacak Cezalar
֍ Çalışanların Yapması Gerekenler
֍ Mesleki Davranış Kurallarına Uymak
֍ Endişelerinizi Dile Getirin
BİRBİRİMİZE OLAN BAĞLILIĞIMIZ
Madde 3.
֍ Adilane İstihdam ve Tacizden Arınmış Bir Çalışma Ortamı Sunmaya Olan Bağlılık
֍ Sağlık, Emniyet, Çevre
֍ Gizlilik
֍ Sosyal Medya Kullanımı ve Kamu İle İletişim
DERNEĞİMİZE OLAN BAĞLILIĞIMIZ
Madde 4.
֍ Fikri Mülkiyet Hakları
֍ Çıkar Çatışmaları
֍ Hediyeler ve Ağırlama
֍ Mali Sorumluluk
HİZMET VERDİĞİMİZ KİŞİ, KURULUŞ VE KURUMLARA OLAN BAĞLILIĞIMIZ
Madde 5.
֍ Aracı Kurumlar ve Tedarikçiler İle İlişkiler
֍ Kabul Edilemez Tedarikçi Uygulamaları
֍ Kamu Görevlileriyle İlişkiler ve Siyasi Faaliyetlere Katılma
KANUNLARA OLAN BAĞLILIĞIMIZ
Madde 6.
Madde 1- YARDIM İÇİN BAŞVURULACAK YERLER
Konuşmanızı, sorular sormanızı ve cevaplar almanızı isteriz. Endişeleri dile getirmek için pek çok kanal sunarız. Sizin için kullanması en rahat olan seçeneği tercih edin.
DOĞRUDAN YARDIM:
İster günlük bir işyeri sorunu olsun, ister şüphe duyulan yasadışı veya etik olmayan bir davranış veya başka herhangi bir konu, aklınıza takılan bir şey varsa bu kaynaklardan herhangi birine başvurabilirsiniz.
Yöneticiniz
Genellikle, endişe duyduğunuz konuları çabucak çözüme kavuşturmak için en iyi konumdaki kişi yöneticiniz olacaktır. Aynı zamanda dernek kurullarına başvurabilirsiniz.
Uyum
Dernek iletişim adresinden: Ataşehir Mahallesi 8001/3 Sokak B Blok No: 7/1 D: 28 Çiğli / İzmir / TÜRKİYE
E-posta yoluyla: destek@bmtder.com
Telefon yoluyla: 0-232-376 69 90
Faks yoluyla: 0-232-376 69 09
iletişime geçebilirsiniz.
Yasal
Dernek başkanından randevu alabilir veya özel iletişim telefonundan (0-532-713 69 72) ulaşabilirsiniz.
Madde 2- ETİK KURALLARA VE DEĞERLERİMİZE OLAN BAĞLILIĞIMIZ
A. BEKAMETEDER’İN İLKE VE DEĞERLERİ
Önce “İnsan”
Önce insan anlayışı ve yaşam kalitesini ön planda tutarak tüm birey, kurum ve kuruluşlara kaliteli ve günün koşullarına uygun teknolojinin tüm imkanlarından faydalanarak beceri kazandırma, mesleki ve teknik eğitim hizmet sunarız.
İş Sağlığı ve Güvenliği
“Sıfır Kaza” Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği için hem bir hedef hem de bir başarıdır. Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği, ofislerinde ve ilgili tesislerde çalışan tüm personelini, hizmet alan kişi, kurum, kuruluşları ve çevreyi korumak için Sağlık, Emniyet, Çevre Politikası ve İş Sağlığı ve Güvenliği Politikasını sürekli olarak uygulamaktadır.
Bu politikalar, doğabilecek her türlü tehlike, kirlilik, risk ve kazalara karşı korumayı içerir.
Çevreyi Koruma
Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği, uyarılar, şikayetler ve isteklere bağlı olarak önceden tahmin edip, harekete geçmeyi ve böylece olası çevre zararlarının ortaya çıkmasını önlemeyi ve özenli kullanım yoluyla hem doğal kaynakları hem de ekolojik yapıyı uzun süreli olarak güvence altına almayı hedeflemektedir.
Sorumluluk
İşleri ve görevleri sahiplenmeye, bunlarla ilgili sorumluluk almaya ve olması gerektiği gibi gerçekleştirmeye özen gösteririz. Derneğin misyonu, vizyonu, değerleri, hedef ve amaçlarını anlayarak, benimseyerek ve sahiplenerek çalışırız.
Karşılıklı Sevgi, Saygı ve Hoşgörü
İlişkide bulunduğumuz tüm birey, kurum ve kuruluşlarla iletişimimizde karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörüye önem veririz.
Dürüstlük ve Şeffaflık
Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği olarak düşündüğümüz, söylediğimiz ve yaptıklarımız arasındaki tutarlılık ve uyuma özen gösteririz. Tüm birey, kuruluş ve kurumlarla iletişimimizde açık olmaya dikkat eder ve etik bir işbirliğine önem veririz.
Güvenilirlik
Beceri kazandırma, mesleki ve teknik eğitim, danışmanlık sektörünün temelinde güvenin yattığının bilinciyle derneğimizin, çalışanlarına, derneğimizin hizmet verdiği kurum ve kuruluşlara açık, anlaşılır ve doğru bilgiler verilir, zamanında, eksiksiz ve verilen sözler doğrultusunda hizmet sunulur.
Hız
Beceri kazandırma, mesleki ve teknik eğitim hedeflerine destek için, mevcut teknolojileri bulma, geliştirme ve derneğimize adaptasyonunu sağlamak tüm dernek çalışanlarımızın temel amacıdır.
Yenilik
Tamamlanan ve devam eden beceri kazandırma, mesleki ve teknik eğitimlerin detayı sürekli sorgulanır, yeniden incelenir ve daha iyi ve daha etkin sonuçlar için yenilikçi çözümler sürekli araştırılır ve geliştirilir.
Yaratıcılık ve Farkındalık
Problemleri fark etmeyi, farklı düşünmeyi, çözüm geliştirmeyi, mevcut bilgilerimizden yeni bilgiler üretmeyi ve yaratıcı düşünmeyi destekleriz ve fırsatları değerlendirmeye özen gösteririz.
Çalışkanlık
Topluma ve çevreye saygı göstererek sürekli gelişim ve yükselmek için çalışırız.
Dinamik, yaratıcı, yenilikçi ve başarıyı hedefleyen bir ekip olarak deneyimlerimizi bizi daha çok geliştirecek şekilde paylaşırız.
Tarafsızlık
Derneğimiz çalışanlarına, kursiyerlere, tedarikçilere, firma dışındaki kurum ve kuruluşlara cinsiyet, davranış, görüş ve etnik köken nedeniyle önyargılı yaklaşılmaz, hiçbir ortam ve koşulda ayrımcılık yapılmaz.
Uygunluk
Tüm yasalara, düzenlemelere ve standartlara uyulur.
Gizlilik
Başta derneğimizden hizmet alan kursiyer, işletme, kuruluş ve kurumların bilgileri olmak üzere çalışanlar, tedarikçiler ve hizmet verilen kurum ve kuruluşlar ile ilgili her türlü bilgi, yasaların izin verdiği merciler dışında hiçbir kişi, kurum ve kuruluşla paylaşılmaz.
Kursiyerlere özel çözümler
Her işletme nevi şahsına münhasırdır. Bu nedenle her kursiyer, işletme, kuruluş ve kurumlar için üretilen çözümler de onun yapısına, kültürüne ve iş süreçlerine özel olarak geliştirilir.
Gerçekçi ve etkin uygulamalar
Üretilen çözümlerin, hayata geçirile bilirliği ve uygulanabilirliği esastır. Çok akılcı olduğu halde uygulanamayacak çözümlerden kaçınılır. Üretilen her türlü bilgi, belge ve yöntemin hizmet verilen kişi, kurum ve kuruluşların iş hayatında etkili ve kalıcı sonuçlar doğurmasına odaklanılır.
Ana Yönetim İlkelerimiz
Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği, yönetiminde ve tüm ilişkilerinde çağdaş bir anlayışı ve aşağıdaki ilkeleri benimser ve uygular;
֍ Kurumsal Yönetim Yaklaşımı,
֍ Etik İlkeler,
֍ Gizlilik İlkesi.
Her çalışanın, aşağıdaki ilkeler doğrultusunda karar alması beklenir:
֍ İşimizle ilgili bütün geçerli kanunlar, düzenlemeler, politikalar ve sözleşmeler ile uyumlu hareket edin.
֍ İşle ilgili tüm faaliyetleriniz ve ilişkilerinizde dürüst, adil ve güvenilir olun.
֍ Başkalarına adilane davranın ve güvenli, saygılı, çeşitlilik ilkesine uygun ve çevre karşı duyarlı bir eğitim ortamı oluşturmaya çalışın.
֍ Kendi varlıklarımızı ve bilgilerimizin yanında, başkalarının bize emanet ettiği varlıkları ve bilgileri koruyun.
֍ Çıkar çatışmalarından ve bu tür çatışmaların iş ile kişisel ilişkileriniz arasında vuku bulmasından kaçının.
֍ Sorumluluk duygusuyla rekabet edin.
֍ Sorular sorun, rehberlik talep edin ve endişeleri dile getirin.
֍ Dernekte her düzeyde liderlik yaparak, etik davranışların tüm dernek çalışanları tarafından benimsendiği, önemsendiği ve uygulandığı bir kültür yaratın ve bunu sürdürün.
B. ETİK KARARLAR ALMA
Günümüzün hızla değişen ortamında, etik ikilemlere yol açan, alışılmadık durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu tür durumlarda, yapılacak doğru şey her zaman aşikâr olmayabilir. Bu nedenle, Mesleki Davranış Kurallarının içeriğini iyi öğrenmelisiniz. Mesleki Davranış Kuralları, ana politika konularını ve her bir konuya dair örnekleri içermektedir. Her şeyi kapsamaz. Burada değinilmeyen durumlar ortaya çıkacaktır. Bu durumlarda kendinize şu soruları sorun:
֍ Herhangi bir geçerli kanunu, düzenlemeyi, politikayı veya sözleşmeyi ihlal etme potansiyeli var mı?
֍ İçime siniyor mu?
֍ Yöneticime veya başka dernek kuruluna danışmalı mıyım?
֍ Uygunsuz görünebilir mi?
֍ Bu olay çevremde konu olsaydı nasıl görünürdü?
֍ Bu olayı aileme rahatlıkla açıklayabilir miydim?
Şüpheye düşmeniz halinde, Madde 1 (Yardım İçin Başvurulacak Yerler)’de verilen yardım için başvurulacak yerlerden size uygun olan kişi ve iletişim yöntemini seçin. Aşağıdaki düşüncelere kapılarak potansiyel bir sorunu göz ardı etmeyin:
֍ Beni ilgilendirmez,
֍ Dernek çalışanları ve yöneticim bunu yapmamı istiyor,
֍ Herkes yapıyor,
֍ Nasılsa kimse bilmeyecek,
Kendinizi bunları düşünürken bulursanız, eylemlerinize ışık tutması için yukarıdaki soruları kendinize sorun veya Madde 1 (Yardım İçin Başvurulacak Yerler)’de verilen yardım için başvurulacak yerlerden size uygun olan kişi ve iletişim yöntemini seçin ve herhangi birine başvurun.
C. İHLAL DURUMUNDA UYGULANACAK CEZALAR
Mesleki Davranış Kurallarını veya yürürlükteki kanunları, düzenlemeleri, politikaları veya sözleşmeleri ihlal eden çalışanlar ve yöneticiler, yerel kanunlar çerçevesinde olmak kaydıyla, iş veya hizmet sözleşmesinin feshedilmesine kadar varabilecek disiplin cezasına tabidir. Disiplin cezası ile sonuçlanabilecek suiistimaller arasında şunlar bulunmaktadır:
֍ Mesleki Davranış Kurallarının veya dernek politikasının doğrudan veya dolaylı ihlali.
֍ Başkalarının Mesleki Davranış Kurallarını veya dernek politikasını ihlal etmeye sevk edilmesi veya bunları ihlal etmelerine yardım edilmesi.
֍ Mesleki Davranış Kurallarının veya dernek politikasının ihlal edildiğinin bilinmesine veya bundan şüphe duyulmasına rağmen, bu durumun derhal ihbar edilmemesi.
֍ Mesleki Davranış Kurallarının veya dernek politikasının ihlal edildiğine dair iddiaların dernek yetkili kurulları tarafından araştırılması veya incelenmesi sürecinde iş birliği yapmama.
֍ Başka bir çalışana karşı, yasa veya etik kurallarına uymayan bir eylem veya davranışa ilişkin olası bir endişesini bildirdiği veya bir soruşturmaya yardımcı olduğu için misilleme yapma.
֍ İhlalin meydana geldiği koşulların, bir yöneticinin Mesleki Davranış Kurallarını göz ardı ettiğini ortaya koyması halinde, sorumluluğu altındaki kişileri gözetip denetlememe, idare edememe.
D. ÇALIŞANLARIN YAPMASI GEREKENLER
1. MESLEKİ DAVRANIŞ KURALLARI’NA UYMAK:
֍ Mesleki Davranış Kurallarına uymaya kendinizi adayın.
֍ Mesleki Davranış Kurallarını okuduğunuzu, anladığınızı ve bunlara uyduğunuzu belirli aralıklarla teyit edin.
2. ENDİŞELERİNİZİ DİLE GETİRİN:
Yasa veya etik kurallarına uymayan bir eylem veya davranışın gerçekten vuku bulduğunu düşünüyor veya böyle bir şeyden şüphe duyuyorsanız, bu endişelerinizi derhal bildirin. Bu tür endişelerinizi bildirmek için ne kadar çok beklerseniz, durum o kadar kötüleşebilir.
Madde 3- BİRBİRİMİZE OLAN BAĞLILIĞIMIZ
Derneğimiz ancak çalışanları kadar güçlüdür. Çalışanların nitelikleri, yetenekleri ve başarıları doğrultusunda işe alındığı, geliştirildiği ve terfi ettirildiği, karşılıklı güven ve saygıya dayalı bir çalışma ortamı oluşturmaya ve sürdürmeye çabalarız.
A. ADİLANE İSTİHDAM VE TACİZDEN ARINMIŞ BİR ÇALIŞMA ORTAMI SUNMAYA OLAN BAĞLILIK
Adilane istihdam uygulamaları, derneğimizin yürürlükteki iş ve çalışma kanunlarına uymamızı sağlamaktan çok daha fazlasına hizmet etmektedir. Bu uygulamalar, saygı kültürünün gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Yasalara uymanın ötesinde, faaliyet gösterdiğimiz her yerde tüm çalışanların gözetildiği bir ortam yaratmaya çalışırız. Herkesin saygı ve haysiyet ilkeleri çerçevesinde muamele gördüğü bir iş ortamı oluşturmaya ve sürdürmeye kararlıyız.
BAĞLI OLDUĞUMUZ KURALLAR VE İLKELERE HİZMET ETMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT ETMENİZ GEREKİR
֍ İşe alma kararlarınızı, işin gerektirdiği nitelikler (örneğin, eğitim ve geçmiş deneyim) ve liyakate dayandırın. Liyakat, bir bireyin becerilerini, performansını, değerlerini, liderliğini ve işle ilgili diğer kriterleri içerir ancak bununla sınırlı değildir.
֍ Yasalara aykırı ayrımcılık ve tacizin yaşanmadığı bir iş ortamı sunun.
֍ Bu politikanın gerçekten ihlal edilmesi veya ihlal edildiğine dair şüphe oluşması halinde, endişelerinizi derhal yöneticinize veya Dernek Genel Sekreter’e bildirin. Endişe duyduğunuz her durumda olduğu gibi, uygun bir cevap almadığınız takdirde, konuyu başka kanallardan başka kişilere taşıyın.
B. SAĞLIK, EMNİYET VE ÇEVRE
Çalışanlarımızın yanı sıra çevrenin sağlık ve emniyetini korumaya kendimizi adadık. Yönetim liderliği ve çalışanların bağlılığı sayesinde, güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı sunmaya; çevre ve faaliyet gösterdiğimiz bölgelerdeki topluluklar üzerinde olumsuz etki ve zarar oluşturmaktan kaçınmaya çaba gösteririz.
SAĞLIK: Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği çalışanlarının, hizmet verdiğimiz kişi ve kurumların sağlığını sürdürebilecek ve koruyabilecek şartların oluşmasını sağlıyoruz.
EMNİYET: Toplumsal bilinç, gayret ve sorumluluklarımız ile tüm iş kazalarını, mesleki hastalıkları, yaralanmaları ve zayiatları önleyebileceğimize inanıyoruz.
ÇEVRE: Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği çalışanlarının, hizmet verdiğimiz kişi ve kurumların üzerinde çevre farkındalığı yaratmayı, doğal kaynakların ekonomik kullanımına ve çevreye karşı olan ilgiyi sürekli olarak artırmayı amaçlıyoruz.
SAĞLIK: Sağlık açısından periyodik kontroller düzenli olarak yapılmakta olup hizmet, eğitim ve faaliyetlerimizde öncelikle önem verdiğimiz unsur, “İNSAN”dır.
Bu nedenle Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği çalışanlarının sağlıklı olarak işe başlaması ve sağlıklarını koruyarak çalışmaya devam edebilmeleri için gerekli tetkiklerin yapılmasını sağlamaktayız.
Tüm çalışanlarımızın, mevzuata uygun işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerini yaptırmaktayız.
Ayrıca kurumumuzun çalıştığı sağlık kuruluşları ve işyeri hekimimizin değerlendirmeleri neticesinde, çalışanlarımızın yaptığı işe özgü gerekli tetkikleri belirler ve sürekli takip ederiz.
Çalışanların performansı takip edilmekte ve koruyucu hekimlik anlayışı ile mesleki ve teknik eğitimlerimizde gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır.
Derneğimizde yeterli sayıda sertifikalı ilkyardımcılar, her bölüme denk gelecek şekilde homojen olarak dağıtılmıştır.
EMNİYET: Çalışmalarımızı ISO 45001.2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’ne uygun olarak yönetiriz.
Mevzuata, standartlara ve prosedürlerimize uygun, topluma saygılı bir şekilde faaliyetlerimizi gerçekleştiririz.
Güvenlik kültürümüzü üst seviyede tutabilmek için, deneyimli teknik personelimiz, sertifikalı uzmanlarımız ve işyeri hekimimiz tarafınca periyodik olarak “İş Sağlığı ve Güvenliği” eğitimlerimizi ve acil durum planlarımıza göre tatbikatlarımızı yaparız.
Acil durum planlarının hazırlanması, önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım gibi konularda yapılması gereken çalışmalar ile bu durumların güvenli olarak yürütülebilmesi için görevlendirilen kişilerin hazırlıklı olmasını, uygulamadaki performansın takip edilmesini ve sürekli iyileştirme yapılmasını sağlarız.
ÇEVRE: Çevre ile ilgili tüm yasal uygunluk yükümlülüklerini yerine getiren Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği beceri kazandırma, mesleki ve teknik eğitimde yasal yükümlülükler haricinde de geliştirmeler ve iyileştirmeler yapmaktadır.
Atıkların kaynağında azaltılması konusunda, atıkların geri dönüşümü ve bertarafı ile ilgili olarak Bakanlık onaylı yetkin firmalar ile çalışmalarına devam etmektedir.
Geri dönüştürülebilir atıklarımızı plastik, metal, kağıt, cam olarak ayrı atık toplama kutularında biriktirerek geri dönüşüm firmalarına teslim eder ve atık miktarlarını sürekli izleriz.
Periyodik aralıklarla çıkan emisyon ölçümleri alınarak, sadece dernek çalışanlarının değil hizmet ve eğitimden etkilenebilecek herkes düşünülerek iş hijyeni takibi yapılmaktadır.
Kaynaklarımızın verimli kullanımını sağlayabilmek için; enerji ve su tüketimimizi azaltmaya yönelik teknolojik yenilikleri takip ederiz ve çalışmalarımızda uygulamaya geçiririz.
İŞ GÜVENLİĞİ: Yalın eğitim prensibini İş Güvenliği ile entegre eden derneğimizde düzenli olarak aylık 5S değerlendirmeleri yapılmakta, kullanılan eğitim materyalleri ve ekipmanlarının periyodik kontrolleri haricinde bakım ekibi ile sürekli denetimler ve iyileştirmeler planlanmakta, yasal zorunlukların getirdiği tüm kayıtlar düzenli olarak tutulmakta ve yıllık eğitim planları haricinde de gerekli görüldüğünde plan dışı eğitimler ile dernek çalışanlarının bilgilendirilmelerine önem verilmektedir.
EĞİTİM: Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği, senelik eğitim planını hazırlarken Mesleki Yetkinlik, Yönetim Sistemleri, Eğitim ve Hizmet Kalitesi, İş Güvenliği ve Sağlığı, Çevre konularının hepsini göz önüne almakta ve sene içinde denetimler ve incelemeleri sonucunda gerekli duyduğu konular ile ilgili olarak plan dışı eğitimler düzenleyerek konusunun uzmanı kişi, kurum ve kuruluşlardan destek almaktadır.
Yapılan tatbikatlar ve düzenlenen eğitimler sayesinde İş Güvenliği kültürünü benimseyen kadromuzla hedefimiz, İş Güvenliği disiplini ve kültürü ile hizmet verdiğimiz sektörün önde gelen örnek derneklerinden biri olmaktır.
BAĞLI OLDUĞUMUZ KURALLAR VE İLKELERE HİZMET ETMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT ETMENİZ GEREKİR
֍ Sağlık, emniyet ve çevre konusunda, yürürlükte olan yasalara, düzenlemelere ve dernek politikalarına uyun.
֍ Zehirli ve zararlı materyalleri mümkün olduğu kadar azaltın; kirliliği önleyin; atıkları, suyu ve enerjiyi koruyun, yeniden kullanın ve geri dönüştürün.
֍ Yasalara aykırı veya tehlike arz eden şartları, dernekteki yaralanmaları ve kıl payı atlatılan olaylar dahil olmak üzere üçüncü taraf çalışanlarının yaralandığı veya zarar gördüğü durumları derhal yöneticinize bildirin.
֍ Atıkların gereğince işlenmesini sağlayın ve zararlı atıkların imhasına ilişkin tüm düzenlemelere uyun. Elektronik ekipmanlar, ampuller, piller ve tehlike potansiyeli olan diğer atıkların geri dönüşümü ve imhasına yönelik programları takip edin.
C. GİZLİLİK
Dernek çalışanlarımızın, üyelerimizin, hizmet verdiğimiz kişi, kuruluş ve kurumların, tedarikçilerimizin ve birlikte iş yaptığımız tarafların gizlilik haklarını korumak ve gözetmek şirketimizin başarısı için büyük önem arz etmektedir. Tüm dernek çalışanları başkalarına ait kişisel bilgilerin sorumluluk duygusuyla kullanılmasına ilişkin, geçerli bütün politikaları bilmeli ve bunlara uymalıdır.
Kişisel bilgiler konusunda yetersiz erişim veya güvenlik kontrollerine mutlaka dikkat edin.
BAĞLI OLDUĞUMUZ KURALLAR VE İLKELERE HİZMET ETMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT ETMENİZ GEREKİR
֍ Kişisel bilgilerin toplandığı ve işlendiği veya kullanıldığı lokasyonlardaki geçerli kanunları ve düzenlemeleri sorarak öğrenin ve bunlara uyun. Bütün geçerli sözleşme yükümlülüklerine harfiyen uyun.
֍ Yalnızca meşru iş amaçları çerçevesinde ihtiyaç duyduğunuz kişisel bilgileri toplayın, işleyin ve kullanın.
֍ Kişisel bilgileri ve belgeleri, derneğin Doküman ve Veri Kontrolü Prosedürü uyarınca saklayın ve güvenli bir biçimde imha edilmesini sağlayın.
֍ Kişisel bilgilerin işlenmesi sürecine izinsiz erişilmesine veya kişisel bilgilerin kazara kaybolmasına veya tahrip olmasına engel olmak için dikkat edin.
֍ Kişisel verilerin bu politikayı ihlal edecek şekilde kullanıldığını veya kişisel veri içeren herhangi bir sistem, cihaz veya belgenin güvenliğinin riske girdiğini öğrenirseniz yöneticinizi ve dernek yönetim kurulunu derhal haberdar edin.
D. SOSYAL MEDYA KULLANIMI VE KAMU İLE İLETİŞİM
Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği hakkında halka yönelik iletişim çalışmaları yürütürken tek bir ağızdan konuşuruz. Geleneksel veya sosyal medyada dernek adına açıklamada bulunabilmek için, Dernek Genel Başkanı tarafından bu konuda bilhassa görevlendirilmiş olmanız gerekmektedir.
BAĞLI OLDUĞUMUZ KURALLAR VE İLKELERE HİZMET ETMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT ETMENİZ GEREKİR
֍ Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği resmi sosyal medya sayfaları sadece özel olarak görevlendirilen çalışanlar veya bu çalışanların sözleşmeli acenteleri tarafından yönetilmelidir.
֍ Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği adına izinsiz beyanlarda bulunmayın.
֍ Bütün çalışanlar, herhangi bir kolluk kuvveti veya düzenleyici kuruluştan ya da derneğe karşı herhangi bir hak talebinde bulunan bir tarafın avukatından herhangi bir tahkikat veya celp belgesi almaları halinde, derhal dernek Yönetim Kurulu ile ve/veya Genel Başkan ile Madde 1 (Yardım İçin Başvurulacak Yerler)’de verilen yardım için başvurulacak yerlerden size uygun olan kişi ve iletişim yöntemini seçin ve herhangi biri ile iletişim kurmalıdır.
Madde 4- DERNEĞİMİZE OLAN BAĞLILIĞIMIZ
Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği’ne olan sadakat ve etik sorumluluğumuzu aklımızdan çıkarmamalıyız.
A. FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI
Fikri mülkiyet hakları, en değerli varlıklarımız arasındadır. Haklarımızı korumak, kollamak ve savunmak; başkalarının da fikri mülkiyet haklarına saygı duymak, derneğimizin başarısı için hayati önem arz etmektedir. Her dernek çalışanı, fikri mülkiyet haklarının sorumluluk duygusuyla kullanılması ve içerik korumaya ilişkin politikalarımızı bilmeli ve bunlara uymalıdır. ‘’Fikri mülkiyet’ hakları’ kapsamına giren öncelikli şeyler telif hakları, ticari markalar, ticari unvanlar, patentler ve ticari sırlardır. Başkalarının geçerli fikri mülkiyet haklarına saygı göstermemiz gerekir. Başkalarının fikri mülkiyet haklarının izinsiz kullanılması, derneği ve çalışanları hukuk davalarına, hatta para cezalarına maruz bırakabilir. Derneğ’in fikri mülkiyet haklarının izinsiz kullanımı, çalışanları disiplin cezaları ve hukuk davalarına maruz bırakabilir. Başkalarına ait telifli eserleri izinsiz kopyalama veya kullanma gibi eylemlerde bulunmayın (buna gazete ve dergi makalelerinin, web sitesi makalelerinin, bilgisayar yazılımlarının, müzik, film, resim ve grafiklerin izinsiz indirilmesi veya dağıtımı da dahildir). Fikri mülkiyet haklarının korunması veya kullanımına ilişkin prosedürler veya bu politikada değinilen herhangi bir konu hakkında sorularınız varsa, Madde 1 (Yardım İçin Başvurulacak Yerler)’de verilen yardım için başvurulacak yerlerden size uygun olan kişi ve iletişim yöntemini seçin ve herhangi biri ile iletişime geçin.
BAĞLI OLDUĞUMUZ KURALLAR VE İLKELERE HİZMET ETMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT ETMENİZ GEREKİR
֍ Fikri mülkiyet haklarının kullanılması ve korunması konusundaki iyi uygulamaları gözetin. Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği’ne ait fikri mülkiyet haklarının izinsiz dağıtımı veya başka bir şekilde izinsiz kullanımı ile sonuçlanabilecek iş uygulamalarına dikkat edin ve bu türden her meseleyi Madde 1 (Yardım İçin Başvurulacak Yerler)’de verilen yardım için başvurulacak yerlerden size uygun olan kişi ve iletişim yöntemini seçin ve herhangi biri ile bildirin.
֍ Kullanılmadığı zamanlarda, telifli her türlü fiziksel ve elektronik içeriğin güvenliğini sağlayın. Gizli bilgi içeren evrakları atarken, tahrip etmek amacıyla dernek tesislerinde bulunan, güvenli kağıt imha yöntemlerini kullanın. Derneğe ait gizli bilgi içeren hiçbir evrak ve dokümanı dernek dışına çıkartmayın.
֍ Asansör, tren ve uçak gibi ortak alanlarda ve kamusal alanlarda dernek işlerini konuşurken temkinli davranın.
B. ÇIKAR ÇATIŞMALARI
Çalışma saatlerinde veya boş zamanlarınızda, yaptığınız hiçbir şey, derneğe olan sorumluluklarınız veya vefa borcunuzla çatışmamalıdır. Kasten uygunsuz bir davranışta bulunmasanız dahi, bir çatışmanın ortaya çıkması olumsuz sonuçlar doğurabilir. Hareketlerinizin başka biri tarafından nasıl algılanabileceğini anlamak ve çıkar çatışması izlenimi uyandırmaktan kaçınmak son derece önemlidir. Bu politika, çalışanların dernek dışında yaptıkları ve dernekteki görevleri ile çatışabilecek işlerin yanında, çıkar çatışmasına yol açabilecek yahut açıyormuş gibi görünebilecek mali çıkarlar ve diğer kişisel eylemler veya ilişkiler konusunda derneği bilgilendirmelerini ve bunlar için gereken şekilde onay almalarını şart koşmaktadır. Çıkar çatışmaları, hediye verme veya almayı yahut ağırlamaları kapsayabilir.
Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği ile arasında mevcut veya olası bir iş ilişkisi bulunan başka bir kişi, kuruluş ve kurumda mali çıkar sahibi olmak; bahse konu bu bir kişi, kuruluş ve kurumun başarısını etkileme veya derneğin bahse konu bu ilişkisini etkileme gücünüz olması halinde, çıkar çatışması teşkil edebilir.
Bir aile ferdinin istihdam edilmesi konusunda dernek kararlarını etkileme veya bu kişiyle olan iş ilişkilerini etkileme gücünüz olması halinde, olası bir çıkar çatışması meydana gelebilir. Bu tür çatışmaları, yerel kanunlar çerçevesinde, yıllık beyanlarınızda ya da çatışma yahut çıkar çatışması izlenimi oluştuğunda ifşa etmeniz gerekir.
Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği, sivil toplum faaliyetleri ve hayır işlerine katılma konusunda sizi desteklemektedir. Mesai saatleri dışında sivil toplum faaliyetleri veya hayır işlerine katılım; çıkar çatışması doğurma veya çıkar çatışması izlenimi uyandırma yahut derneğin itibarını veya ilişkilerini zedeleme ihtimalini barındırması halinde, Yönetim Kurulundan önceden onay alınmasını gerektirir.
BAĞLI OLDUĞUMUZ KURALLAR VE İLKELERE HİZMET ETMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT ETMENİZ GEREKİR
֍ İşiniz veya dernek çıkarları ile fiili veya olası çatışmalara yol açabilecek veya bu türden bir çatışma izlenimi uyandırabilecek kişisel faaliyetlerden veya ilişkilerden kaçının.
֍ Başka bir çalışan veya derneği temsil eden başka herhangi biriyle ilgili olası bir çıkar çatışması konusunda bilginiz varsa, yöneticinizi haberdar edin veya başka bir kaynak ile iletişim kurun konuyu Madde 1 (Yardım İçin Başvurulacak Yerler)’de verilen yardım için başvurulacak yerlerden size uygun olan kişi ve iletişim yöntemini seçin ve herhangi biri ile bildirin.
֍ Dernek bilgilerini, kaynaklarını, nüfuzunu, zamanını, fikri mülkiyet haklarını veya tesislerini kişisel fayda sağlamak amacıyla veya başka bir işletmeyi yahut sizin veya bir aile ferdinin faaliyetini desteklemek için kullanmayın.
֍ Dernek bilgilerini, kaynaklarını, nüfuzunu, zamanını, fikri mülkiyet haklarını veya tesislerini, Yönetim Kurulu’nun kesin onayı olmaksızın, hayır kurumlarını desteklemek için kullanmayın.
֍ Dernek deki mevkiiniz veya dernek bilgilerine erişiminiz sayesinde öğrendiğiniz fırsatları kendi çıkarınız doğrultusunda değerlendirmeyin.
C. HEDİYELER VE AĞIRLAMA
Hediye verme veya alma veya dernek amaçları doğrultusunda ağırlama, ticari kararların başka faktörlerden etkilendiği izlenimini uyandırabilir. Hediyeler ve ağırlama hiçbir zaman ticari veya resmi bir kararı etkilemek yahut haksız avantaj elde etmek veya bunu sürdürmek amacıyla teklif ya da kabul edilmemelidir. Mesleki Davranış Kurallarının yanında Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği çalışanların hediye veya ağırlama teklif veya kabul etmesini kesinlikle yasaklamıştır.
Dernek amaçları doğrultusunda dernek ziyaretleri ve ağırlama, sadece Yönetim Kurulu üyeleri vasıtasıyla yapılabilir.
D. MALİ SORUMLULUK
Mali sorumluluk ilkeleri, defter tutma, finansal raporlama ve kamuyu aydınlatma yoluyla derneğimizi korumamızı gerektirmektedir. Kanunlar ve muhasebe standartları uyarınca defter ve kayıt tutmak ve bilançolarımızı hazırlama sorumluluğumuz vardır. Konu hakkında dernek görevlendirmeleri yapılmış olup tüm çalışanlar görevlerini hangi şart ve koşulda ifa edeceklerini bilmektedirler.
BAĞLI OLDUĞUMUZ KURALLAR VE İLKELERE HİZMET ETMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT ETMENİZ GEREKİR
Tüm defterler ve kayıtlar ile ilgili olarak şu şartları sağlayınız:
֍ Geçerli kanunlar uyarınca tutulma;
֍ İlgili ticari veya finansal işlemi tam olarak ve doğru bir şekilde ve makul ayrıntısıyla yansıtma,
֍ Aktifler ve pasiflerimizi,
֍ Gelir ve giderlerimizi tam olarak ve doğru bir şekilde ve makul ayrıntısıyla yansıtma.
֍ Bütün işlemleri ispat etmek üzere doğru, uygun ve makul surette ayrıntılı evraklar hazırlayın ve saklayın,
֍ İç denetçilerimiz ve bağımsız denetçilerimize ve dış denetçilere ilgili bütün bilgileri temin edin ve bu kişi, kuruluş ve kurumlardan asla bilgi saklamayın.
Madde 5- HİZMET VERDİĞİMİZ KİŞİ, KURULUŞ VE KURUMLARA OLAN BAĞLILIĞIMIZ
İlişkilerin güven ve karşılıklı çıkar ilkeleri temelinde kurulduğuna inanırız. Derneğimizden hizmet alan kişi, kuruluş, kurumlar, tedarikçilerimiz ve yüklenicilerimizin güvenini kazanmak için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Sadece etik ve yasal davranış kurallarına bağlılık anlayışımızı paylaşan kişi, kuruluş, kurum, tedarikçiler ve yükleniciler ile çalışırız.
A. ARACI KURUMLAR VE TEDARİKÇİLER İLE İLİŞKİLER
Aracı kurumlar ve tedarikçilerle ilişkilerimiz, yasal, verimli ve adil uygulamalara dayanır. Tedarikçilerimizin, onların çalışanlara adil davranmalarını, güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı sunmalarını ve çevre kalitesini korumalarını gerektiren kanunlar dahil olmak üzere, tüm kanunlara uymalarını bekleriz. Bu ilkelere uymak, aracı kurum ve tedarikçilerle ilişkilerimizin itibarımızı zedelememesini sağlayacaktır.
KABUL EDİLEMEZ TEDARİKÇI UYGULAMALARI ŞUNLARI KAPSAR:
֍ Yasal asgari çalışma yaşı veya 18 yaşından (hangisi yüksekse o geçerlidir) küçük kişileri istihdam etmek,
֍ Angarya, tutuklu veya çırak iş gücünden ya da zor veya baskıya tabi işçilerden faydalanma,
֍ Yürürlükteki çevre kanunlarına ve düzenlemelerine uymama,
֍ Maaş ve mesai, çalışma günleri ve mesai ücreti konusunda geçerli kanunlara ve düzenlemelere uymama,
֍ İşçilere yürürlükteki sağlık ve emniyet standartlarını karşılayan bir işyeri sunmama,
֍ Rüşvetin yasaklanması dahil olmak üzere, meşru iş uygulamalarına uymayı gerektiren politikalar geliştirmeme ve uygulamama.
BAĞLI OLDUĞUMUZ KURALLAR VE İLKELERE HİZMET ETMEK İÇİN BUNLARA DİKKAT ETMENİZ GEREKİR
֍ Yalnızca işgücü, sağlık ve emniyet konusunda yürürlükte bulunan kanunlar ve standartlara uyan tedarikçiler ve aracı kurumlarla çalışın.
֍ Tedarikçiler veya olası tedarikçiler ile ilgili her türlü olası çıkar çatışmasını Uyum Direktörü veya Denetim Komitesi’ne bildirin.
B. KAMU GÖREVLİLERİYLE İLİŞKİLER VE SİYASİ FAALİYETLERE KATILMA
Tüm dernek çalışanları en yüksek etik standartlara bağlı kalmalı ve yürürlükteki tüm kanun ve düzenlemelere uymak zorundadır. Bir Kamu Görevlisi ile etkileşimde bulunurken, dernek çalışanları aynı zamanda muhatap oldukları kişilerin birer birey olmasına karşılık kamu görevlisi statüsü ile geldikleri kurumu temsil ettiklerini asla unutmamalıdır.
Kişi ve bireylere olan saygılarının üstüne kamu görevlisi olarak geldikleri kuruma olan saygılarını da ilave ederek derneğimizi bu şekilde temsil etmelidir.
Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği çalışanları Anayasamızın öngördüğü esaslara bağlı hareket etmeyi başlıca görev bilir ve hiçbir siyasi görüş, düşünce ve politika ile uğraşmaz.
Madde 6- KANUNLARA OLAN BAĞLILIĞIMIZ
Faaliyet gösterdiğimiz beceri kazandırma, mesleki ve teknik eğitimde temel yükümlülüklerimizden biri kanunlara uymaktır. Kanunların ihlal edilmesini meşru kılacak hiçbir ticari gerekçe, yönetim baskısı veya teamül yoktur. Kanunları çiğneme konusunda baskı altında olduğunuzu hissediyorsanız, Madde 1 (Yardım İçin Başvurulacak Yerler)’de verilen yardım için başvurulacak yerlerden size uygun olan kişi ve iletişim yöntemini seçin ve herhangi birine başvurun.
Copyright © Beceri Kazandırma, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği